Αυγούστου 31, 2009

Έρχεται και το νέο Trinidad

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν ακούστηκαν οι πρώτες φήμες για μια απόλυτα exclusive μάρκα με το όνομα Trinidad που χρησιμοποιούσαν οι Κουβανοί για τα διπλωματικά τους δώρα. Η ιστορία των Cohiba επαναλαμβανόταν δέκα περίπου χρόνια αργότερα. Τα νέα πούρα, τα ψιλόλιγνα Trinidad Fundadores, έγιναν πολύ γρήγορα το αντικείμενο του πόθου πολλών συλλεκτών και φανατικών πουροφίλ και κάποια κουτιά των 24 εμφανίστηκαν σε δημοπρασίες πετυχαίνοντας υψηλότατες τιμές. Έπρεπε να φτάσει 1998 για να εμφανιστούν επισήμως τα Trinidad Fundadores στην αγορά, σε πολύ περιορισμένες ποσότητες αρχικά. Από τότε υπάρχει μια άτυπη μάχη με τα Cohiba για το ποια μάρκα δικαιούται την πρωτοκαθεδρία των Αβάνας^ μια μάχη στην οποία τα Trinidad είχαν ένα μεγάλο μειονέκτημα: ήταν μάρκα του ενός πούρου.
Πέρασαν πέντε ακόμη χρόνια και τον Νοέμβριο του 2003, σε ένα λαμπρό πάρτι στο Λονδίνο, παρουσιάστηκαν τρία ακόμη πούρα Trinidad. Τα Trinidad κατασκευάζονται, και αυτά, στο θρυλικό εργοστάσιο El Laguito^ εκεί όπου παράγονται τα Trinidad Fundadores, αλλά και ορισμένα από τα Cohiba. Έχουν ανασχεδιασμένο δαχτυλίδι, όπου κυριαρχεί πάντα το χρυσό και βέβαια έχουν όλα τους τη χαρακτηριστική pigtail στο κλειστό τους άκρο. Τα Trinidad είναι γενικά πολύ καλοφτιαγμένα πούρα, κομψά, όχι ιδιαίτερα πληθωρικά ή αρωματικά και κατά την άποψή μου υπερτιμημένα. Σε λίγες μέρες έρχεται και στην Ελλάδα το πέμπτο πούρο της σειράς, το Trinidad Robusto "T". Το δοκίμασα και σας μεταφέρω εντυπώσεις πιο κάτω, μαθαίνω ότι θα βγει γύρω στα €20 το κομμάτι, τιμή που θεωρώ πολύ υψηλή για ένα robusto παραγωγής ακόμη και αν είναι Trinidad.

Trinidad Robusto "T"
Μήκος: 124mm
Διάμετρος: 50 (64α της ίντσας) 19,84mm
Τιμή: €20,50
Βαθμός: 88/100
Άψογη κατασκευή και τύλιγμα και εξαιρετικά ομαλό τράβηγμα. Ξεκινά αρκετά ελαφρύ αλλά γρήγορα γίνεται ένα πούρο μεσαίου όγκου με αρώματα ξηρών καρπών, κέδρου και ελαφριών μπαχαρικών σε ένα φόντο βελούδινο και κρεμώδες. Ένα πολύ καλό πούρο, ιδανικό για όσους δεν αγαπούν τα πολύ πλούσια και πικάντικα Αβάνας.

Αυγούστου 26, 2009

Τα νέα Montecristo Open

Οι Κουβανοί τα τελευταία χρόνια έχουν αφιερώσει πολλή δημιουργικότητα και σκέψη προκειμένου να λανσάρουν πληθωρικά πούρα (είναι άλλωστε και της μόδας), συλλεκτικές σειρές και γενικά να πείσουν ότι έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους τις μέρες της ποιοτικής αστάθειας. Είναι βέβαιο ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έχουν καταφέρει κι έτσι κάθε χρόνο περιμένουμε όλοι με αγωνία να δούμε ποια θα είναι τα καινούργια Reserva, Habanos Colleccion, Edicion Limitada, Regional Selections κλπ. Μέχρι τώρα έδειχναν να μην έχουν ιδιαίτερα στο μυαλό τους τον νέο καπνιστή, τον "πρωτάρη" ή έστω αυτόν που περιστασιακά θέλει να απολαμβάνει ένα πούρο.
Ασφαλώς υπάρχουν πολλά πούρα στην τεράστια σειρά των Αβάνας που είναι ότι πρέπει για όσους προανέφερα, είχε καιρό όμως να λανσαριστεί κάτι καινούργιο. Αυτό το κενό φαίνεται ότι έρχονται να καλύψουν τα ολοκαίνουργια Montecristo Open. Η Habanos επιστράτευσε μια από τις πιο δημοφιλείς της μάρκες, τη Montecristo -που μάλιστα τελευταία έχει πιστωθεί με τα εξαιρετικά και ιδιαίτερα πετυχημένα Edmundo και Petit Edmundo- προκειμένου να λανσάρει μια νέα σειρά πούρων για νέους καπνιστές. Τα ονόμασαν Open, τους φόρεσαν και ένα δεύτερο δαχτυλίδι κατά την προσφιλή -τελευταία- τους συνήθεια και τα μοίρασαν στον κόσμο! Πριν λίγες μέρες έφτασαν και στην ελληνική αγορά τα τρία πρώτα πούρα της σειράς (το τέταρτο, το Regata, αναμένεται), τα δοκίμασα και σας μεταφέρω εντυπώσεις και αξιολογήσεις.

Montecristo Eagle
Μήκος: 150mm
Διάμετρος: 54 (64α της ίντσας) 21,43mm
Τιμή: €16
Βαθμός: 87/100
Ένα μεγάλο robusto είναι η ναυαρχίδα της σειράς των Montecristo Open και ταυτόχρονα το καλύτερό της πούρο. Το Eagle είναι άψογα τυλιγμένο, με ομαλό τράβηγμα και πολύ συνεκτική στάχτη. Πληθωρικός καπνός αλλά ταυτόχρονα απαλός και βελούδινος που ικανοποιεί τόσο τον άμαθο καπνιστή όσο και τον έμπειρο. Γεμίζει το στόμα με γήινα αρώματα, γλυκού καπνού αλλά και κάποιες φίνες βοτανικές νότες.

Montecristo Master
Μήκος: 124mm
Διάμετρος: 50 (64α της ίντσας) 19,84mm
Τιμή: €12
Βαθμός: 84/100
Το κλασικό Robusto, είναι και το πρώτο robusto της Montecristo που βγαίνει σε κανονική παραγωγή. Καλοφτιαγμένο πούρο, με πολύ ομαλό τράβηγμα. Αρκετά γεμάτο πούρο, σχετικά ελαφρύ με γήινες νότες και κομψά αρώματα ξερού χόρτου. Μου λείπει η πικάντική διάσταση των Αβάνας ωστόσο.

Montecristo Junior
Μήκος:110mm
Διάμετρος: 38 (64α της ίντσας) 15,08mm
Τιμή: €8
Βαθμός: 83/100
Ένα μικρό πούρο, ιδανικό για εικοσάλεπτα διαλείμματα. Απλό και καλοφτιαγμένο με αρώματα ξερής γης αλλά και μια πιπεράτη νότα. Σχετικά ελαφρύ και ευχάριστο.

Αυγούστου 21, 2009

Live from Clemente.

Μια μικρή βόλτα στο άδειο ακόμη κέντρο της Αθήνας κατέληξε στο Clemente με ενδιάμεσο σταθμό το Casa del Habano όπου με έκπληξη έπεσα πάνω σε ένα κουτί υπέροχα Cohiba Pyramides Edicion Limitada 2006! Είχα πάνω από έναν χρόνο να τα καπνίσω και η απόλαυση που νοιώθω αυτή την στιγμή συνοδεύοντας το πούρο μου με έναν capuccino doppio gourmand στο Clemente με «υποχρεώνει» να καταφύγω στις υπηρεσίες της σύγχρονης κινητής τεχνολογίας για να σας πω πως αν γυρίσετε έγκαιρα στην Αθήνα ίσως προλάβετε τα τελευταία σπάνια κομμάτια.
Πρόκειται για ένα πούρο με άψογο τράβηγμα, πληθωρικό και πολύπλοκο, φορτωμένο αρώματα σοκολάτας, γλυκών μπαχαρικών, καφέ και γλυκόριζας. Και για μια ακόμα φορά διαπιστώνω πόσο καλό κάνει σε ένα εκλεκτό πούρο αυτή η extra παλαίωση των τριών χρόνων. Να δω πότε θα καταφέρω να πειθαρχήσω και να παλαιώνω και εγώ μερικά από τα πούρα μου αντί να τα καπνίζω μόλις τα πάρω..:-)

Αυγούστου 06, 2009

Habanos 2009

Μέχρι να σας πω τις πρώτες θαυμάσιες εντυπώσεις από τα άρτι αφιχθέντα Montecristo Open, σκέφτηκα να ανεβάσω κι εδώ το τελευταίο άρθρο μου στο ΕΥ ΖΗΝ που μιλά για τα σημαντικότερα νέα της χρονιάς από την Κούβα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 11ο φεστιβάλ της Habanos, μας τροφοδότησε με πολύ ενδιαφέροντα νέα κουβανέζικα πούρα για το 2009. Για πρώτη φορά μάλιστα η Ελλάδα αποκτά το δικό της κουβανέζικο Regional Selection, το πληθωρικό Bolivar El Greco!




Στα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο οργανώνεται το φεστιβάλ της Habanos όπου παρουσιάζονται ή ανακοινώνονται όλα τα νέα πούρα και οι συλλεκτικές «εκδόσεις» της κάθε χρονιάς. Φέτος, την παράσταση έκλεψε με άνεση το Cohiba Siglo VI Gran Reserva. Είναι η πρώτη φορά που οι Κουβανοί λανσάρουν ένα Gran Reserva^ η αρχή έγινε το 2004 όταν λάνσαραν το συγκλονιστικό Partagas Serie D No 4 Reserva, φέτος όμως προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και στο επίσημο diner de gala παρουσίασαν το Cohiba Siglo VI Gran Reserva. Όλα δείχνουν και όλες οι μαρτυρίες συνηγορούν ότι είναι το κορυφαίο πούρο που έχουν βγάλει οι Κουβανοί τις τελευταίες δεκαετίες! Θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο σε 5000 κουτιά των 15 κομματιών και θα κοστίζει περίπου €900 το κάθε κουτί. Κάθε φύλλο καπνού για το wrapper, το binder και το filler είναι αυστηρά επιλεγμένο και παλαιωμένο για πέντε ολόκληρα χρόνια. Όσοι το δοκίμασαν μιλούν για ένα πούρο σπάνιας πολυπλοκότητας και αρμονίας, ελπίζω ότι σύντομα θα σας πω και την προσωπική μου άποψη. Η σειρά Colleccion Habanos (το γνωστό πια κουτί-βιβλίο) είναι αφιερωμένη στα San Cristobal de la Habana O’ Reilly, ένα εντυπωσιακό πούρο με 160mm μήκος και ένα χορταστικό 56 διάμετρο (θυμίζω ότι μιλάμε για 56 εξηκοστά τέταρτα της ίντσας, δηλαδή 22,4mm), ενώ ειδικά για τα duty free θα βγει φέτος σε jar το Partagas Serie P No 1, μια μικρή πυραμίδα με διαστάσεις 127mm x 50.
Πολύ ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και φέτος η σειρά Edicion Limitada. Για το 2009 θα βγουν ένα super robusto το Romeo y Julieta Duke (140mm x 54) και δυο μικρότερα πούρα, ένα μικρό robusto το H. Upmann Magnum 48 (110mm x 48) και ένα μικρό Belicoso το Bolivar Petit Belicoso (125mm x 52). Είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί Bolivar στην σειρά Edicion Limitada, ενώ με τα μεγέθη που επιλέγουν οι Κουβανοί να λανσάρουν επιβεβαιώνεται σαφώς η τάση για τα μεγάλα robustos καθώς και για πληθωρικά πούρα μικρών διαστάσεων που επιτρέπουν σύντομο αλλά απολαυστικό κάπνισμα, οι απαγορεύσεις του καπνίσματος έχουν βλέπετε την επιρροή τους.

Όμως το πιο εντυπωσιακό νέο για την ελληνική αγορά είναι ασφαλώς το Bolivar El Greco. Πρόκειται για το πρώτο regional selection ειδικά για την ελληνική αγορά, ένα πληθωρικό πούρο σε διαστάσεις Trinidad Robusto Extra, δηλαδή 160mm x 50.
Τέλος, πέρα από ειδικές σειρές και συλλεκτικά πούρα, μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουν τα Montecristo Open Line. Είναι μια ολόκληρη σειρά με τέσσερα νέα vitolas για την δημοφιλέστερη κουβανέζικη μάρκα, πρόκειται για τα Eagle (150mm x 54), Master (124mm x 50), Regata (135mm x 46) και Junior (110mm x 38).
Το 2009 αν και χρονιά κρίσης είναι, όπως βλέπετε, γεμάτο με πολύ καλά νέα για τους λάτρεις των Αβάνας.

Αυγούστου 03, 2009

Καλή Αρχή!

Μέσα στην ησυχία του Αυγούστου αποφάσισα να βουτήξω κι εγώ στον θαυμαστό κόσμο των blogs. Αφορμή ο νέος αντικαπνιστικός νόμος και η ενδεχόμενη στενομυαλιά των αρχών που συγχέουν τη διαφήμιση με τον δημοσιογραφικό λόγο. Δεκατρία χρόνια τώρα γράφω την στήλη του πούρου στο περιοδικό ΕΥ ΖΗΝ, αλλά όχι πια. Τώρα που το διευθύνω αναγκάστηκα να κόψω την στήλη μου για λόγους ανωτέρας βίας. Έλα όμως που το πούρο είναι το πιο αγαπημένο μου θέμα! Βλέπετε, η σχέση μου με τα πούρα μετράει ήδη 22 χρόνια, καθώς μόλις τέλειωσα το σχολείο με μύησε στον θαυμάσιο κόσμο τους ο πατέρας του καλύτερου μου φίλου τότε. Η αρχή ήταν μάλιστα μυθιστορηματική καθώς ξεκίνησα με τα κουβανέζικα –τότε- Davidoff!
Μετά από χρόνια αρθρογραφίας για κρασιά, εστιατόρια, γεύσεις και καλή ζωή γενικώς συνειδητοποιώ ότι περισσότερο αγαπώ να γράφω για τα πούρα. Είπα λοιπόν να συνεχίσω τη δουλειά μου υπό την μορφή χόμπι μέσω του blogging και ποιος ξέρει, ίσως οι φαν του πούρου με πετύχουν κι εδώ και συνεχίσουμε την «σχέση» που είχαμε αναπτύξει ή μάλλον την ενισχύσουμε αφού εδώ το γράψιμο γίνεται πιο διαδραστικό. Εδώ λοιπόν θα γράφω για τα πούρα που δοκιμάζω, για όλα τα νέα από τον απολαυστικό κόσμο του γαλάζιου καπνού, για αρμονίες πούρων και αλκοόλ, για τις στιγμές και τις εμπειρίες που συνοδεύονται από ένα πούρο…και ποιος ξέρει τι άλλο. Ελπίζω με τον καιρό να μου δώσετε κι εσείς ιδέες…μέχρι τότε όμως, μέχρι να μάθετε για αυτό το blog και να γυρίσετε από τις διακοπές σας έχω πολλά νέα να μοιραστώ μαζί σας.
Από το επόμενο post θα ξεκινήσω δυνατά με εντυπώσεις από τα ολοκαίνουργια Montecristo Open που μόλις έφτασαν στην ελληνική αγορά.