Σεπτεμβρίου 23, 2009

Η βαθμολογία και τα κορυφαία πούρα της δεκαετίας!


Είμαι εμποτισμένος με την λογική της βαθμολογίας, το παραδέχομαι. Μπορεί να μην πιστεύω στην αριθμοποίηση της απόλαυσης και να απαξιώνω όσους επιλέγουν με μόνο κριτήριο το «άριστα» κάποιας βαθμολογίας, όπως και να το κάνουμε όμως η κριτική έχει να κάνει με την σύγκριση. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αμεσότερος τρόπος από την σύγκριση των αριθμών. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας εξηγήσω την κλίμακα με την οποία βαθμολογώ τα πούρα….όχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά για να μπορούμε να συνεννοούμαστε τώρα που θα αρχίσουν να παρελαύνουν σχόλια και βαθμοί στο blog μου.
Καταρχήν να πω ότι οι περισσότεροι βαθμοί που δίνω είναι ένας μέσος όρος αξιολογήσεων αρκετών από τα κρινόμενα πούρα. Μιλάμε για ένα χειροποίητο προϊόν και συχνά εμφανίζονται διαφοροποιήσεις. Άλλωστε έχετε κατά νου ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα στοιχεία διαφοροποίησης μεταξύ όμοιων (σε μάρκα και τύπο) πούρων είναι ο τρόπος που «τραβάει» ένα πούρο. Και αυτό έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο επειδή το πολύ δύσκολο τράβηγμα σου σπάει τα νεύρα ή επειδή το πολύ εύκολο και χαλαρό υπερθερμαίνει το πούρο. Το κυριότερο είναι ότι τα αρώματα ενός πούρου αναπτύσσόνται πολύ διαφορετικά ανάλογα με την ευκολία του τραβήγματος μια και αλλάζει η θερμοκρασία καύσης αλλά και η ποσότητα καπνού που έρχεται στο στόμα.
Θα σας δώσω τώρα την κλίμακα της αξιολόγησης και θα την αναρτήσω και κάπου μόνιμα στο blog μου, αλλά θα γράψω επίσης τα κορυφαία πούρα που έχουν κυκλοφορήσει –και έχω δοκιμάσει- την τελευταία δεκαετία για να έχετε και ένα σημείο σύγκρισης με το –σχεδόν- άριστο.

Η κλίμακα

70-80: ικανοποιητικό
80-84: καλό
85-89: πολύ καλό
90-94: εξαιρετικό
95-100: μεγάλο




PARTAGAS SERIE D No 4 RESERVA 2000 96
Μήκος: 4 7/8’’ 124mm
Διάμετρος: 52 20,84mm
Τιμή: €48 (όταν εμφανίσστηκε στην αγορά το 2006)
Το Partagas Serie D No 4 Reserva 2000 παρουσιάστηκε με αφορμή τα 160ά γενέθλια της μάρκας και κυκλοφόρησε σε μόλις 5.000 πολυτελή κουτιά των είκοσι τεμαχίων. Το ιδιαίτερo στη σειρά αυτή είναι ότι όλα τα φύλλα του καπνού που χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα των πούρων (και όχι μόνο το wrapper όπως στα Edicion Limitada) έχουν ωριμάσει για πέντε ολόκληρα χρόνια (σε αντιδιαστολή με το συνηθισμένο ένα χρόνο). Το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό πούρο που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη δύναμη με τη φινέτσα και την απαλότητα. Η κατασκευή του είναι τέλεια και το τράβηγμά του υποδειγματικό. Ο καπνός του είναι πληθωρικός, κρεμώδης, φορτωμένος αρώματα γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας, μελιού, τσαγιού και γλυκόριζας που προβάλλουν πάνω σε ένα υπέρκομψο γήινο φόντο. Ίσως το καλύτερο πούρο σήμερα.

COHIBA SUBLIME EDICION LIMITADA 2004 94
Μήκος: 6 ½’’ 165mm
Διάμετρος: 54 21,43mm
τιμή: €45
Αυτό το θηριώδες όσο και εξαιρετικό Cohiba είναι ένα από τα καλύτερα Edicion Limitada που έχουν βγει ποτέ. Οι αναλογίες του Sublime θυμίζουν και πάλι Robusto, αλλά το μήκος του είναι μόλις κατά μισή ίντσα μικρότερο από ενός Churcill! Στο Sublime συνδυάζεται με ιδανικό τρόπο ο πλούτος και η βελούδινη αίσθηση των Cohiba με τον πικάντικο, καβουρδισμένο χαρακτήρα των Edicion Limitada. Πρόκειται για πούρα με υπέροχα ομαλό τράβηγμα και υποδειγματική καύση που πλημμυρίζουν το στόμα με πλούσιο, βελούδινο καπνό φορτωμένο αρώματα σοκολάτας, ξερών φρούτων, μπαχαρικών και φίνες νότες δέρματος. Μπορεί να είναι ακριβά, αλλά είναι και από τα καλύτερα Αβάνας των τελευταίων ετών!


H. UPMANN MAGNUM 50 EDICION LIMITADA 2005 93
Mήκος: 6 5/16’’ 160mm
Διάμετρος: 50 19,84mm
Χώρα παραγωγής: Κούβα
Τιμή: €26,80
Το επιμηκυμένο robusto τείνει να γίνει το σχήμα-σημαία των Edicion Limitada. Το πρώτο edicion limitada της H. Upmann είναι από τα κορυφαία της σειράς αυτής μέχρι σήμερα. Η κατασκευή του είναι υποδειγματική και το τράβηγμά του τέλειο. Είναι ένα πολύ πλούσιο, παχύ και πυκνό πούρο φορτωμένο γήινα αρώματα και σοκολατένιες αποχρώσεις, με πληθωρικά αρώματα μπαχαρικών και φίνα ζωική αίσθηση.


COHIBA MADUROS MAGICOS 92
Μήκος: 114,3mm (4 ½’’)
Διάμετρος: 20,64mm (52)
Τιμή: €20
Σκούρο, ελαιώδες wrapper και άψογο τύλιγμα. Ένα από τα πιο φίνα και πληθωρικά Αβάνας που έχω καπνίσει ποτέ. Φανταστείτε έναν απόλυτα αρμονικό συνδυασμό της κομψότητας και του βελούδινου χαρακτήρα των Cohiba με τον πικάντικο, πληθωρικό χαρακτήρα των Edicion Limitada. Πλούσια και πολύπλοκα αρώματα σοκολάτας bitter, πιπεριού, καφέ και γλυκόριζας. Παχύς καπνός που γίνεται βαρύτερος όσο εξελίσσεται το κάπνισμα του πούρου.


ΥΓ Από αυτά τα πούρα, μόνο τα Cohiba Maduro 5 Magicos μπορείτε να βρείτε ακόμη….και αν βρείτε και κανένα από τα υπόλοιπα σας παρακαλώ πείτε το και σε μένα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το καινούριο ξεκίνημα! Ελπίζω να συνεχίσετε με ζήλο την προσπάθεια και να μας κρατάτε συχνα πυκνά παρέα με τα posts σας. Ένα ενδιαφέρον άρθράκι θα μπορούσε να αφορά τις προτάσεις σας για τους νέους εραστές του γαλάζιου καπνού, tips and tricks καθώς και ιδίως ενόψη της πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος, γιατί όχι και μια ενημερώση περί cigar bars and restaurants στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα...

Καλή αρχή!

Πάνος Δεληγιάννης είπε...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις προτάσεις σας. Αν ανατρέξετε σε παλαιότερες αναρτήσεις θα διαπιστώσετε ότι έχω ήδη γράψει σχετικά με αυτά που θέλετε και ασφαλώς θα επανέλθω.