Αυγούστου 06, 2009

Habanos 2009

Μέχρι να σας πω τις πρώτες θαυμάσιες εντυπώσεις από τα άρτι αφιχθέντα Montecristo Open, σκέφτηκα να ανεβάσω κι εδώ το τελευταίο άρθρο μου στο ΕΥ ΖΗΝ που μιλά για τα σημαντικότερα νέα της χρονιάς από την Κούβα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 11ο φεστιβάλ της Habanos, μας τροφοδότησε με πολύ ενδιαφέροντα νέα κουβανέζικα πούρα για το 2009. Για πρώτη φορά μάλιστα η Ελλάδα αποκτά το δικό της κουβανέζικο Regional Selection, το πληθωρικό Bolivar El Greco!




Στα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο οργανώνεται το φεστιβάλ της Habanos όπου παρουσιάζονται ή ανακοινώνονται όλα τα νέα πούρα και οι συλλεκτικές «εκδόσεις» της κάθε χρονιάς. Φέτος, την παράσταση έκλεψε με άνεση το Cohiba Siglo VI Gran Reserva. Είναι η πρώτη φορά που οι Κουβανοί λανσάρουν ένα Gran Reserva^ η αρχή έγινε το 2004 όταν λάνσαραν το συγκλονιστικό Partagas Serie D No 4 Reserva, φέτος όμως προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και στο επίσημο diner de gala παρουσίασαν το Cohiba Siglo VI Gran Reserva. Όλα δείχνουν και όλες οι μαρτυρίες συνηγορούν ότι είναι το κορυφαίο πούρο που έχουν βγάλει οι Κουβανοί τις τελευταίες δεκαετίες! Θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο σε 5000 κουτιά των 15 κομματιών και θα κοστίζει περίπου €900 το κάθε κουτί. Κάθε φύλλο καπνού για το wrapper, το binder και το filler είναι αυστηρά επιλεγμένο και παλαιωμένο για πέντε ολόκληρα χρόνια. Όσοι το δοκίμασαν μιλούν για ένα πούρο σπάνιας πολυπλοκότητας και αρμονίας, ελπίζω ότι σύντομα θα σας πω και την προσωπική μου άποψη. Η σειρά Colleccion Habanos (το γνωστό πια κουτί-βιβλίο) είναι αφιερωμένη στα San Cristobal de la Habana O’ Reilly, ένα εντυπωσιακό πούρο με 160mm μήκος και ένα χορταστικό 56 διάμετρο (θυμίζω ότι μιλάμε για 56 εξηκοστά τέταρτα της ίντσας, δηλαδή 22,4mm), ενώ ειδικά για τα duty free θα βγει φέτος σε jar το Partagas Serie P No 1, μια μικρή πυραμίδα με διαστάσεις 127mm x 50.
Πολύ ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και φέτος η σειρά Edicion Limitada. Για το 2009 θα βγουν ένα super robusto το Romeo y Julieta Duke (140mm x 54) και δυο μικρότερα πούρα, ένα μικρό robusto το H. Upmann Magnum 48 (110mm x 48) και ένα μικρό Belicoso το Bolivar Petit Belicoso (125mm x 52). Είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί Bolivar στην σειρά Edicion Limitada, ενώ με τα μεγέθη που επιλέγουν οι Κουβανοί να λανσάρουν επιβεβαιώνεται σαφώς η τάση για τα μεγάλα robustos καθώς και για πληθωρικά πούρα μικρών διαστάσεων που επιτρέπουν σύντομο αλλά απολαυστικό κάπνισμα, οι απαγορεύσεις του καπνίσματος έχουν βλέπετε την επιρροή τους.

Όμως το πιο εντυπωσιακό νέο για την ελληνική αγορά είναι ασφαλώς το Bolivar El Greco. Πρόκειται για το πρώτο regional selection ειδικά για την ελληνική αγορά, ένα πληθωρικό πούρο σε διαστάσεις Trinidad Robusto Extra, δηλαδή 160mm x 50.
Τέλος, πέρα από ειδικές σειρές και συλλεκτικά πούρα, μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουν τα Montecristo Open Line. Είναι μια ολόκληρη σειρά με τέσσερα νέα vitolas για την δημοφιλέστερη κουβανέζικη μάρκα, πρόκειται για τα Eagle (150mm x 54), Master (124mm x 50), Regata (135mm x 46) και Junior (110mm x 38).
Το 2009 αν και χρονιά κρίσης είναι, όπως βλέπετε, γεμάτο με πολύ καλά νέα για τους λάτρεις των Αβάνας.

5 σχόλια:

La Gigi είπε...

ένα τρομερά αρωματικό blog!! ειλικρινά, δεν μπορώ να σχολιάσω επί της ουσίας εδώ όπως θα έκανα εάν επρόκειτο για ένα ζευγάρι Manolo's αλλά σίγουρα έχω πολλά να μάθω! Και ποιος ξέρει... ίσως τολμήσω να καπνίσω κι άλλα πούρα εκτός των corona R&J :)

Πάνος Δεληγιάννης είπε...

Πάντως ο κόσμος του πούρου έχει μια αναμφισβήτητη γοητεία και η μισή χαρά είναι να δοκιμάζεις νέα πράγματα, γιατί λοιπόν δεν ξεκινάς καπνίζοντας τα ολοκαίνουργια Montecristo Open Junior? Είναι μικρά, σχετικά ελαφριά αλλά με πλούσιο άρωμα και οι Κουβανοί τα λάνσαραν έχοντας κατά νου κυρίως τους νέους καπνιστές.

Konstantine είπε...

Γεια σας..!
ειμαι σχετικα νεος καπνιστης (μονο πουρα) και φυσικα εχω διαφορες αποριες. Απολαμβανω το πουρο μου συνηθως με malt whisky μετα απο καλο δειπνο και μερικες φορες κατι ελαφρυ και κρεμωδες με καφε, το μεσημερι.
Περα απο αυτα, μου αρεσει πολυ η μπυρα, οπως οι Βελγικες μοναστηριακες, μαυρες απο UK κτλ..
Και εξου και η απορια..! Μπορει να ταιριαξει το πουρο με την μπυρα?
Δεν εχω αντιληφθει ως τωρα εναν συνδιασμο των δυο που να ταιριαζει.
Μηπως δεν παντρευονται αυτα τα 2? και αν ναι μηπως υπαρχει ενα τρανταχτο παραδειγμα?

Ανώνυμος είπε...

Your [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/novolog-flexpen-patient-assistance/]flexpen size[/url] avoided increase [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/pantoprazole-$4.00/]pantoprazole 10[/url] vaulted entrusted [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/bactroban-2-cream/]bactroban ointment used for[/url] tubes upward [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/novation-hospira-heparin/]hospira[/url] organized beyond [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/what-is-malarone/]buy malarone[/url] search plotted [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/berna-products/]berna dean he's mine[/url] brushed busies [url=http://papoziw.abgefahrene-website.de/bacteriostatic/]bacteriostatic saline v s lidocaine[/url]

Ανώνυμος είπε...

προφανώς σαν web-site σας όμως θα πρέπει να ελέγξετε την ορθογραφία σε πολλές από τις θέσεις σας. Ένας αριθμός από αυτούς είναι γεμάτη με προβλήματα ορθογραφίας και μπορώ να βρίσκω πολύ ενοχλητικό να πούμε την πραγματικότητα, παρ 'όλα αυτά Σίγουρα θα επιστρέψω και πάλι.