Αυγούστου 31, 2009

Έρχεται και το νέο Trinidad

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν ακούστηκαν οι πρώτες φήμες για μια απόλυτα exclusive μάρκα με το όνομα Trinidad που χρησιμοποιούσαν οι Κουβανοί για τα διπλωματικά τους δώρα. Η ιστορία των Cohiba επαναλαμβανόταν δέκα περίπου χρόνια αργότερα. Τα νέα πούρα, τα ψιλόλιγνα Trinidad Fundadores, έγιναν πολύ γρήγορα το αντικείμενο του πόθου πολλών συλλεκτών και φανατικών πουροφίλ και κάποια κουτιά των 24 εμφανίστηκαν σε δημοπρασίες πετυχαίνοντας υψηλότατες τιμές. Έπρεπε να φτάσει 1998 για να εμφανιστούν επισήμως τα Trinidad Fundadores στην αγορά, σε πολύ περιορισμένες ποσότητες αρχικά. Από τότε υπάρχει μια άτυπη μάχη με τα Cohiba για το ποια μάρκα δικαιούται την πρωτοκαθεδρία των Αβάνας^ μια μάχη στην οποία τα Trinidad είχαν ένα μεγάλο μειονέκτημα: ήταν μάρκα του ενός πούρου.
Πέρασαν πέντε ακόμη χρόνια και τον Νοέμβριο του 2003, σε ένα λαμπρό πάρτι στο Λονδίνο, παρουσιάστηκαν τρία ακόμη πούρα Trinidad. Τα Trinidad κατασκευάζονται, και αυτά, στο θρυλικό εργοστάσιο El Laguito^ εκεί όπου παράγονται τα Trinidad Fundadores, αλλά και ορισμένα από τα Cohiba. Έχουν ανασχεδιασμένο δαχτυλίδι, όπου κυριαρχεί πάντα το χρυσό και βέβαια έχουν όλα τους τη χαρακτηριστική pigtail στο κλειστό τους άκρο. Τα Trinidad είναι γενικά πολύ καλοφτιαγμένα πούρα, κομψά, όχι ιδιαίτερα πληθωρικά ή αρωματικά και κατά την άποψή μου υπερτιμημένα. Σε λίγες μέρες έρχεται και στην Ελλάδα το πέμπτο πούρο της σειράς, το Trinidad Robusto "T". Το δοκίμασα και σας μεταφέρω εντυπώσεις πιο κάτω, μαθαίνω ότι θα βγει γύρω στα €20 το κομμάτι, τιμή που θεωρώ πολύ υψηλή για ένα robusto παραγωγής ακόμη και αν είναι Trinidad.

Trinidad Robusto "T"
Μήκος: 124mm
Διάμετρος: 50 (64α της ίντσας) 19,84mm
Τιμή: €20,50
Βαθμός: 88/100
Άψογη κατασκευή και τύλιγμα και εξαιρετικά ομαλό τράβηγμα. Ξεκινά αρκετά ελαφρύ αλλά γρήγορα γίνεται ένα πούρο μεσαίου όγκου με αρώματα ξηρών καρπών, κέδρου και ελαφριών μπαχαρικών σε ένα φόντο βελούδινο και κρεμώδες. Ένα πολύ καλό πούρο, ιδανικό για όσους δεν αγαπούν τα πολύ πλούσια και πικάντικα Αβάνας.

13 σχόλια:

Gianni είπε...

Σας καλωσορίζω στο χώρο των blogs. Οι γνώσεις σας θα είναι χρήσιμες ακόμη και σε έναν σαν εμένα που περιστασιακά απολαμβάνει την εμπειρία ενός πούρου. Το τσιγάρο κομμένο για χρόνια.
Να περιμένουμε και άλλα θεματικά blogs από εσάς; Πχ με κρασί;

Πάνος Δεληγιάννης είπε...

Καλημέρα, για την ώρα θα κάνω focus στα πούρα και βλέπουμε. Βέβαια, σε αυτό το blog θα περνούν κατά καιρούς και άλλες γευστικές εμπειρίες.

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Γειά σου Πάνο, στον κόσμο μας!!!
Καλώς όρισες!!!

Ανώνυμος είπε...

ego tha ithela na matho ligo perisotera gia ta poura os istoria, dimiourgia, pos katalabaineis ena kalo pouro etc etc...

paizei kanena tetoio postaki?

Lonely

YO!Reeka's είπε...

καλή αρχή!

Πάνος Δεληγιάννης είπε...

Και βέβαια θα παίξουν και τέτοια ποστάκια στο άμεσο μέλλον...και προφανώς οι ιδέες και οι προτάσεις είναι καλοδεχούμενες.

δεσποιναριον είπε...

Καλοσωρισες στον κοσμο των μπλογκερς Πανο, δε θα μπορουσα να το φανταστω και ομως εγινε. Ειμαι σιγουρη οτι πολυς κοσμος θα εκτιμησει τις γνωσεις σου πανω στο αγαπημενο σου θεμα. Την αγαπη μου και καλη επιτυχια!

φάβα είπε...

Καλή αρχη Πανο! Εγω να σου πω την αληθεια τα μονα πουρα που απολαμβανω, ειναι με σοκολατα πραλινα, αλλα ποτε δεν ειναι αργα... σωστα?

So_Far είπε...

Καλώς μας ήρθατε.
Το θέμα πούρα πολύ ενδιαφέρον και ανεξάντλητο.
Βέβαια αν και φανατική καπνίστρια έβρισκα τα πούρα πάντα .. κάπως too much για μένα.
Παρόλα αυτά όμως όπως έγραψαν και οι περισσότεροι θα με ενδιέφερε να μάθω πολλές λεπτομέρειες γι αυτά
Λοιπόν καλοτάξιδο το μπλογκ σας και εμείς εδώ .

Πάνος Δεληγιάννης είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και ...Φάβα, ποτέ δεν είναι αργά πράγματι! Και So Far τα πούρα είναι απλά too much απόλαυση...αλλά μήπως υπάρχει too much στην απόλαυση? Για ξανασκέψου το...

Ανώνυμος είπε...

Πάνο, επιτέλους έγινες και μπλόγκερ. Τώρα ξεκλέβω λίγο χρόνο να σε καλωσορίσω κι όταν το επιτρέψει η μικρή, θα επανέλθω για ανάγνωση ενδελεχή :)

DIMITRIS είπε...

Πολύ καλή αρχική δουλειά Πάνο. Σε ευχαριστώ για την πληροφορία του Λονδίνου. Μπορώ να σου δώσω πληροφορίες για παρόμοια cigar bar σε πολλά μέρη του κόσμου. Λόγω δουλειάς ταξιδεύω πολύ και είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε ατελείωτες ώρες μοναξιάς στο εξωτερικό. Ένα από τα καλύτερα το Captain's Bar στο ξενοδοχείο MANDARIN του Hong Kong.
Συμφωνώ απόλυτα για το Sublime. Eυτυχώς υπάρχει σε κάποια μέρη της Καραιβικής όπως το Saint Maarten αλλά και στην Costa Rica. Μπορείς να τα παραγγείλεις στο Internet σε πολύ καλή τιμή μάλιστα.
Προσωπική επιλογή για τα "προσβάσιμα πούρα" το TRINIDAD Robusto extra.

Πάνος Δεληγιάννης είπε...

Δημήτρη, ευχαριστώ για το σχόλιο και τις πληροφορίες. Ελπίζω το blog αυτό να γίνει αφορμή για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Θα περιμένω